Altaan hoito-ohjeet

ALTAAN VEDENHOITO

Ulkoporealtaan vedenhoito on tärkeä osa altaan ylläpitoa. Omistajan vastuulla on huolehtia siitä, että vesi on kylpijöille puhdasta ja hygieenistä.  Suodattimien pesu, järjestelmän desifiointi ja veden vaihto on tehtävä riitävän usein. Erityisesti lämminvesialtaiden vedenlaadun tarkkailuun ja tarvittaviin huoltotoimenpiteisiin tulee kiinnittää riittävästi huomiota, koska hoitamattomassa lämpimässä vedessä bakteeritoiminta on huomattavasti voimakkaampaa kuin kylmissä vesissä.

Talvikäytössä on huolehdittava, ettei vesi pääse jäätymään putkistoissa. Jos altaassa ei ole talvella vettä ja lämmitystä, on allas asetettava ns. talvitilaan ja ohjeet tyhjentämiseen tulee pyytää maahantuojalta.

AuraSpan altaiden kyljessä on tyhjennysventtiili, jonka kautta vesi tyhjennetään. Voit ohjata puutarhaletkulla vedet haluttuun paikkaan. ViskanSpan altaissa tyhjennykseen tulee käyttää uppopumppua. Allasta ei saa jättää talveksi tyhjäksi pelkästään tyhjennysventtilistä tyhjentämällä! Kysy lisäohjeita asiakaspalvelusta.

Takuu ei vastaa jäätymisestä aiheutuneita vahinkoja!

ULKOPOREALTAAN HOITO

Laadukas ulkoporeallas on hankinta, josta saa nautintoa vuosiksi eteenpäin. Säännöllinen ulkoporealtaan hoito takaa pitkän käyttöiän hankinnalle sekä varmistaa huolettoman kylpykokemuksen. Ulkoporealtaan hoito ja ylläpito on helppoa, eikä se vaadi juurikaan aikaa tai vaivaa.

– Tarkista pH-arvo säännöllisin väliajoin (pH-arvo tulisi olla välillä 7.0 – 7.4).

– Suodattimet irroitetaan ja puhdistetaan kerran viikossa tai tarpeen mukaan.

– Vesi tulisi vaihtaa 3-6 kertaa vuodessa, jos kylvyssä käydään 1–3 kertaa viikossa.

– Irtoroskien poistaminen haavilla jokaisen käyttökerran yhteydessä, jotta roskat eivät kulkeudu turhaan suodattimiin.

– Hierontasuuttimet jätetään auki-asentoon altaasta postuttaessa.

Jotta ulkoporealtaan vesi pysyisi puhtaana mahdollisimman pitkään, pidä lämpökansi ulkoporealtaan päällä aina, kun siinä ei kylvetä. 

Ammeeseen mennään aina suihkun kautta, huuhtele hyvin saippua/shampoo ettei allas vaahtoa.

Allasveden laatuvaatimukset

Mitattava arvo   Suositeltava arvo                

Aktiivihappi3.0 – 8.0 g/m³
Bromipitoisuus3.0 – 5.0 g/m³
Kokonaisalkalisuus80 – 120 g/m³
Kokonaiskovuus100 – 200 g/m³
pH7.0 – 7.4 . in clear altaissa 7.0 – 8.0
Sitoutunut kloorimax. 0.4 g/m³
Syanuurihappo25 – 50 g/m³
Vapaa kloori1,0 – 3.0 g/m³

Miten toimitaan, kun ulkoporeallas on täytetty ja vesi on lämmintä?

VAIHE 1 – TESTAA JA SÄÄDÄ ALLASVEDEN PH-ARVO

Ensimmäinen vaihe on aina veden pH-arvon testaaminen ja säätäminen.

Veden pH-arvo kertoo, onko vesi hapanta (pehmeää) vai emäksistä (kovaa). Epätasapainossa oleva pH-arvo vaikuttaa erityisesti vedenhoitotuloksiin, sillä altaan puhdistusaineet toimivat vain, jos pH-arvo on oikeissa rajoissa. Ensimmäinen ja kaikkein tärkein vaihe on siis aina mitata ja säätää pH-arvo! Se on helppo tehdä aloituspakkauksessa olevilla Test Strips -testiliuskoilla. Digimittari on myös kätevä ja antaa tarkemman mittaustuloksen veden arvoja tutkiessa. Digimittarin voit tilata helposti täältä. 

Ihanteellinen pH-arvo: 7.0–7.5 ja Suola-altaissa hieman korkeampi pH arvo 7.0 – 8,0.

Ihanteellisessa arvossa vesi on neutraalia ja kloorauksesta saadaan paras hyötyarvo. Tasapainoisessa vedessä on mukava uida, sillä vesi ei ärsytä ihoa eikä limakalvoja.

Mitä tehdä, jos allasveden pH-arvo on liian korkea?

Jos vesi on kovaa, käytä tasapainottamiseen pH Miinusta. Liian korkea pH-arvo tekee vedestä maitomaisen sameaa, eikä kloori tai aktiivihappi tehoa hyvin. Punoittavat ja kutiavat silmät uinnin jälkeen johtuvat usein liian korkeasta pH-arvosta.

Mitä tehdä, jos allasveden pH-arvo on liian matala?

Liian matala pH-arvo tekee vedestä liian kuluttavaa altaan metalliosille. Jos pH-arvo on matala, lisää altaaseen pH Plussaa. Kokeile lisätä pienissä erissä PH miinusta ja plussaa, sillä ainetta tulee helposti laitettua liikaa. PH-arvon tasaantuminen voi kestää pitkään aineen lisäämisen jälkeen eli odota rauhassa muutama tunti, ennen kuin teet uuden mittauksen.


VAIHE 2:    DESIFIOINTI

Veden pitää olla kirkasta ja puhdasta, jotta altaaseen meneminen on aina turvallista, terveellistä ja miellyttävää. Ympäristöstä päätyy jatkuvasti veteen likaa, siitepölyä ja bakteereita, jotka lisääntyvät nopeasti yli 20 asteisessa vedessä. Allasveden puhdistukseen ja bakteerien poistamiseksi tulee altaassa käyttää desinfioivia vedenhoitotuotteita (kloori, happitabletti, bromitabletti, Spa Marvel, O-Care, Aqua Finesse, suolakoneistossa bromisuola tms.)

Muista myös peseytyä hyvin ennen altaaseen menoa. Näppärä apu tähän on verkkokaupastamme löytyvä pihasuihku, joka on kätevä käyttää terassilla keväästä syksyyn.

Ulkoporealtaissa käytettävät desinfiointiaineet ovat niin kutsuttuja oksidantteja, joihin kuuluu sekä klooriin perustuvia tuotteita että aktiivihappea sisältäviä kloorittomia tuotteita. Kumpaakin on lisättävä allasveteen säännöllisesti tietyin väliajoin.

SpaMarvel on entsyymipohjainen vedenhoitoneste joka lisätään lämpimään veteen ja aineen vaikutus n.3kk. SpaMarvel tekee vedenhoidosta helppoa ja veden pehmeys suorastaan hivelee ihoa. Kannattaa kokeilla! SpaMarvelin ansiosta allasveden kloorimääriä pystytään tiputtamaan huomattavasti ja vesi on todella mielyttävän pehmeää. Mitä vähemmän klooria tai muuta kemikaalia altaassa on, sitä parempana altaan kannet ja muut komponentit pysyvät.

Desinfiointiaineen määrän tarve vaihtelee ja riippuu veden pH-arvosta, lämpötilasta ja puhtaudesta. Suurempi annostus tarvitaan, jos veden pH-arvo on väärä, vesi on lämmintä tai jos allas on kovassa auringonpaisteessa. Sama pätee, jos allasta käytetään paljon tai veteen joutuu paljon epäpuhtauksia, esimerkiksi lehtiä, ruohoa, aurinkorasvaa, kosmetiikkatuotteita tai hiuksia.


Vaihe 3: ALKAALISUUS JA VEDEN KOVUUS

Kokonaisalkalisuus

Kokonaisalkalisuus (karbonaattikovuus) määrittää, kuinka paljon vedessä on alkaalisia ainesosia (bikarbonaatti- ja/tai karbonaatti-ioneja). Kun kokonaisalkalisuus on oikealla tasolla, se estää pH-arvon nopeat muutokset ja stabiloi pH-arvoa. Jos kokonaisalkalisuuden taso on liian matala, se syövyttää metallia ja altaan reunat sekä pohja likaantuvat. Vesi saattaa muuttua myös vihertäväksi ja aiheuttaa silmien kirvelyä. Tällöin veden pH-arvo vaihtelee nopeasti happaman ja emäksisen välillä. Jos kokonaisalkalisuuden taso on liian korkea, vesi tulee sameaksi. Veden pH-arvoa on silloin vaikea säätää, sillä se pysyy jatkuvasti liian korkeana ja kloori menettää samalla desinfiointitehon.

Ulkoporealtaan veden kokonaisalkalisuus-arvon tulisi olla välillä 80 – 120 ppm (miljoonasosaa eli g/m³).

Kokonaisalkalisuutta on suositeltavaa mitata säännöllisesti, mutta hyvin hoidetussa altaassa sen arvo vaihtelee vain vähän.

Huomioi myös se että kun alkalisuutta nostetaan, niin myös veden Ph nousee ja siksi tarkista myös ph arvo lisäyksen jälkeen.

Mitä tehdä, jos allasveden kokonaisalkalisuus on liian matala?

Kokonaisalkalisuuden tason kohottamiseen käytetään natriumkarbonaattia ”Alka Uppia”, jonka saat näppärästi tilattua täältä. Lisää ainetta vain pieniä määriä kerrallaan ja odota aina pari päivää lisäysten välissä samalla arvoa mitaten. 

Mitä tehdä, jos allasveden kokonaisalkalisuus on liian korkea?

Jos kokonaisalkalisuuden tasoa pitää laskea, vaihda altaan vesi osittain tai kokonaan.


Kokonaiskovuus

Kokonaiskovuus ilmaisee kalsium- ja magnesiumsuolojen määrää vedessä. Se kertoo onko vesi ”kovaa” vai ”pehmeää”. Jos kokonaiskovuus on liian matala, vedestä tulee syövyttävää (mm. portaat ja pumpun metalliosat ruostuvat) ja se aiheuttaa altaan reunojen ja pohjan likaantumista. Jos taas kokonaiskovuus on liian korkea, suodatin voi tukkeutua ja se vaikuttaa suodatuksen tehokkuuteen. Vedestä tulee myös sameaa ja se kirvelee silmiä.


Veden pH

Veden pH:lla tarkoitetaan, kuinka hapanta tai emäksistä vesi on. Vesi on hapanta, kun sen pH on alle seitsemän ja emäksistä, kun veden pH on yli seitsemän. Vesi on neutraalia, kun pH on tasan seitsemän. Jos vesi on hapanta (pH on alle 7), niin se on syövyttävää. Hapan vesi aiheuttaa ihon kutinaa ja silmien kirvelyä. Se voi myös vahingoittaa suodatinpumpun ja suodattimen metalliosia. Jos vesi on liian emäksistä (pH on yli 7.6), se vaikuttaa kloorin desinfiointikyvyn alenemiseen ja aiheuttaa allasveteen sameutta tai saostumia. Liian korkea pH saa ihon ärsyyntymään ja silmät kirvelemään. Esimerkiksi jos pH on 8.0, kloorin tehosta on jäljellä ainoastaan 20%.

Sidottu kloori

Sidottua klooria syntyy, kun vapaana oleva kloori reagoi vedessä olevien epäpuhtauksien kanssa. Sidottu kloori voidaan poistaa vedestä saostuksen (alumiinisulfaatin) avulla + vastavirtahuuhtelulla ja myös lisäämällä vapaan kloorin määrää vedessä. 

AURASPA-ULKOPOREALTAIDEN HOITO JA VALMISTAJAN SUOSITUKSET

  • Varmista veden pH arvoksi 7.0 – 7.5.  Suola-altaissa 7.2 – 7.8
  • Kaikissa ulkoporealtaissamme on otsonaattori aina vakiona. ViskanSpa:n altaissa käytetään myös UVC tai ACS puhdistusta (mallikohtaisesti).
  • Jos altaassa ei käytetä mitään kemikaalia, altaan sisäpinnalle muodostuu lämpimässä vedessä liukas pinta (microkalvo). Suosittelemmekin ehdottomasti SpaMarvelia puhtaanapitoon ja näin saadaan kemikaalitasot pidettyä mahdollisimman matalaina.
  • Spamarvelin lisäksi käytettävä kloori/bromitabletti laitetaan filtterin päälle tai kelluvaan annostelijaan. Puhdistustablettia ei saa ikinä laittaa altaan pohjalle suoraan akryylia vasten!
  • Ulkoporeallaskloori on miedompi ja heikkotehoisempi kloori kuin uima-allaskloori.
  • Otsonaattori desinfioi vettä poistamalla vedestä happea. Otsonaattorin suora vaikutus rajoittuu veden puhdistuskiertoon. Se ei esimerkiksi tapa bakteereita kauempana allasvedessä tai suodattimissa, jonka takia on käytettävä myös jotain muuta puhdistusainetta vedessä.
  • Otsonaattori helpottaa altaan käyttöä ja vähentää vedenhoitorutiineja. Otsonaattorin käyttöikä on noin 2-5 vuotta ja sen teho hiipuu vuosien aikana.

Kloori

Tavallisimmin käytetty desinfiointiaine on kloori.

Kloori puhdistaa allasvedestä orgaaniset ja epäorgaaniset epäpuhtaudet. Useimmat uimahallit käyttävät vedenhoidossa klooria, sillä se pitää allasveden näkyvästi puhtaana ja hygieenisenä.

Kloorin mittaus

Altaan liian vähäinen kloorin määrä aiheuttaa biofilmin muodostumista (liukaspinta acryylissa), bakteerien määrän kasvua sekä veden samentumista, eikä siellä ole terveellistä uida. Liian korkea kloorin määrä aiheuttaa silmien ja ihon ärsytystä. Suositeltava vapaan kloorin määrä vedessä on 1.0 – 3.0 ppm (miljoonasosaa). Mittarit näyttävät vapaan kloorin pitoisuuden yleensä asteikolla 0.0 – 3.0 ppm. Jos vapaan kloorin määrä on 3. tai enemmän, uimista tulisi välttää. Yli kolmen menevät tulokset voidaan mitata laimentamalla mitattavaa allasvettä puhtaalla vedellä. Jos klooripitoisuus on paljon yli kolmen, mittaliuos ei välttämättä värjäydy ollenkaan.

Kloorin mittaukseen on suositeltavaa käyttää mittalaitetta, johon laitetaan tabletteja, koska ne antavat paremman mittaustarkkuuden kuin nestetipat. Kloorin mittaukseen käytettävät aineet on varustettu DPD-merkinnällä.  

Päivittäinen klooriannostus veden lämmöstä ja altaan käytöstä riippuen on 0 – 2 g / kuutiometri. Tarkemmat ohjeet saa käytettävän kloorin tuoteselosteesta. 

Puhutaan vapaasta( FCl) ja sitoutuneesta kloorista. Kun kloorin desinfiointikyky on loppunut, kloori jää veteen. Tällöin puhutaan sitoutuneesta kloorista. Vapaa kloori puolestaan on vedessä olevaa desinfiointikykyistä klooria.

Kun allasveteen tehdään sokkidesinfiointi kloorilla, allasta ei saa käyttää, ennen kuin vapaan kloorin(Fcl) määrä on laskenut 1.0-3.0 ppm

Voiko vettä käyttää puutarhan kasteluun?

Ei voi. Edes aktiivihapella desinfioitu vesi ei sovellu puutarhan kasteluun. Vaikka aktiivihappituotteet ovat kloorittomia, ne tappavat bakteereja, eikä vedellä siksi pidä kastella pihaa. Jos haluat poistaa uima-altaan käytöstä, suosittelemme veden johtamista talon viemäriin, josta se päätyy vedenpuhdistuslaitokselle.

ULKOPOREALTAAN VEDEN VAIHTOVÄLI

Altaan veteen kerääntyy sekä ihmisistä että ulkoilmasta likaa, jotka pitkän päälle tekevät altaan vedestä sameaa ja vaikeasti hoidettavaa. Suosittelemme vedenvaihtoa porealtaille 3–6 kertaa vuodessa. Pääsääntöisesti vesi kannattaa vaihtaa ainakin ennen pakkastalvea ja keväällä. Siitepölykausi aiheuttaa monesti ylimääräisen vedenvaihdon altaaseen.

LAADUKKAAN ALTAAN VESI

Vedenkulutus allasta täyttäessä on vain 1–2 m3, joten porealtaan veden vaihdon hinta on alhainen, alle 10€ / kerta lämmityksineen. Koska hinta on kustannuksiltaan alhainen, suosittelemme esim. siitepölyaikaan vedenvaihtoa tarvittaessa. Allas on kylpyvalmis vedenvaihdon jälkeen noin 12-24 tunnissa, kun lämpö on noussut haluamallesi tasolle (noin aste/ tunti).

ULKOPOREALTAAN VEDEN VAIHTO

  1. Katkaise virta altaasta laukaisemalla vikavirtasuoja ja altaan pääkytkin.
  2. Paikanna altaan päätyhjennysventtiili ja poista venttiilin korkki. Kiinnitä puutarhaletku päätyhjennysventtiiliin (välttääksesi veden tulvimista altaan ympäristöön) ja vie letkun toinen pää sopivaan tyhjennyspaikkaan. Avaa tyhjennysventtiili. Voit käyttää tyhjennykseen myös uppopumppua.
  3. Odota, että allas tyhjenee.
  4. Kun allas on tyhjentynyt, puhdista halutessasi altaan istuimiin jäänyt vesi esimerkiksi rätillä tai märkäimurilla. Pyyhi mahdolliset vesirajan likarajat.
  5. Sulje päätyhjennysventtiili ja kiinnitä venttiilin korkki.
  6. Puhdista tai vaihda altaan suodattimet.
  7. Täytä allas vedellä täyttöventtiilin tai filtteriboxin kautta ENNEN virran kytkemistä altaaseen.
  8. Kun altaan vesi on ylittänyt altaan valmistajan suositteleman vedentäyttörajan, kytke vikavirtasuoja ja altaan pääkytkin. Seuraa, että allas lähtee toimimaan normaalisti. Säädä kellonaika oikeaan aikaan ohjauspaneelista mikäli sellainen löytyy (pienemmissä malleissa ei ole kelloa). Varmista myös, että näytössä lukee STD tai Standard ja Heat (vastus) tulee näkyviin.
  9. HUOM! Veden lämpötilan ollessa alle 10 astetta, moottorit pysyvät käynnissä siihen saakka, kunnes veden lämpötila nousee yli 10-asteiseksi. Vasta sen jälkeen moottorit pysähtyvät ja lämmitys jatkuu pelkästään vastuksen avulla. Tämä siis vain, jos allas täytetään todella kylmällä vedellä (alle 10 astetta).
  10. Kun allas on täytetty, varmista vielä, että veden PH arvo on 7,0- 7,4. Jos käytössä on klooritabletteja, arvo on 0,6-1,0.
  11. Anna kemikaalien sekoittua kunnolla veteen, ennen kuin menet nauttimaan poreista.

HUOM: Mikäli haluat jättää altaan tyhjäksi talviaikaan, varmista, että altaan kaikki poresuutinputket tyhjentyvät vedestä. Varmista, että letkuihin ei jää vettä. Vastuksen päässä oleva liitin on aukaistava, ettei sinne jää vettä ja aiheuta liittimen halkeamista. Peitä allas ja varmista, ettei vettä tai lunta pääse altaaseen.

Hyvin hoidettu allas on turvallinen käyttää ja altaan käyttöikä pitenee jopa kymmeniin vuosiin. Hyvin hoidetulla laadukkaalla altaalla on myös korkeampi jälleenmyyntiarvo. Mikäli olet hoitanut allastasi hyvin, se kiinnostaa myös meitä vaihtaessasi altaan uuteen.

TÄSSÄ VIELÄ MUUTAMIA MUITA VINKKEJÄ ALTAAN HOITOON JA KÄYTETTÄVYYTEEN

  • Pese ja huuhtele altaan ulkoreunat aika ajoin vedellä ja rätillä.
  • Huolehdi kannen puhtaudesta, varsinkin taitteiden kohdalta. Nosta kansi pois ja päälle aina varoen. Poreallaskanteen löytyy myös suoja-aineita, jotka lisäävät kannen ikää ja estävät sen haalistumista.
  • Altaan suodatin kannattaa puhdistaa juoksevalla vedellä ja hoitoharjalla viikon välein. Suodatin uusitaan tarpeen mukaan. Suodatin on puhdistettava noin 3 kk välein ”Filtter Cleanerilla”, joka tappaa suodattimesta myös bakteerit.
  • Huolehdi jalkojen puhtaudesta altaaseen mennessä; myös järviveden ja meriveden bakteerit on huuhdeltava hyvin ennen altaaseen nousemista.
  • AuraSpa-ulkosuihku altaan vieressä helpottaa turhien epäpuhtauksien kulkeutumista altaaseen. Mikäli altaan pohjalle kerääntyy hiekkaa tai muuta roskaa, pohjan puhdistukseen löytyy ns. allasimureita, joilla pohja on helppo pitää puhtaana.
  • Altaaseen menoa helpottaa nousuportaat.
  • Mikäli altaan veden laatu heikkenee nopeasti tai altaan sisäpinnat tuntuvat liukkailta noin 2–4 vuoden jälkeen altaan käyttöönotosta, on se yleensä merkki otsonaattorin heikkotehoisuudesta. Otsonaattori on kulutusosa ja sen voi ja se pitää vaihtaa aika ajoin.
  • Kylpyvaahdon käyttö on kielletty altaassa.
  • Allashaavin käyttö aina silloin tällöin ohi mennessä auttaa turhien epäpuhtauksin kulkeutumisen suodattimiin.
  • Altaan pohjalla olevien venttiileiden (RST tai mustat sihdit) puhtaana pysymistä on seurattava ja ne on tarvittaessa puhdistettava. Näiden venttiileiden kautta vesi kulkeutuu moottoreille ja mahdollistaa veden vapaan kulun.

Huomioithan vielä erityisesti, että kaikkien lämminvesialtaiden veden laadun tarkkailuun ja tarvittaviin huoltotoimenpiteisiin tulee kiinnittää riittävästi huomiota, sillä bakteeritoiminta on huomattavasti voimakkaampaa kuin kylmissä vesissä.

Haluatko lisätietoa porealtaan hoidosta? Tule käymään liikkeessämme Kaarinassa tai soita – autamme sinua mieltä askarruttavissa asioissa.

Balboan käyttöohje video:

Jos allas asennetaan suoraan sepelipatjan päälle maahan, olisi hyvä laittaa alimmaiseksi esim. uretaanilevy tai EPS(R) maakosteuden kulkeutumisen estämiseksi. Eristeen saa kivasti piilotettua listan avulla, jos se jää näkyviin kuten kuvassa terassilla.

ULKOPOREALTAIDEN HUOLTO

Meidän kauttamme onnistuu myös ulkoporealtaiden huolto. Varastossamme on suuri määrä tehtaan alkuperäisiä osia altaiden huoltoon.

Asentajamme ovat LVI-alan ammattilaisia, jotka ymmärtävät asentamisen lisäksi myös hyvän asiakaspalvelun merkityksen.

TUKES kylmäalan pätevyystodistus Nro12391/91/2010

HUOM! Mikäli näytössä näkyy ECN/EC tai SL/SLP, allas ei ole rikki, vaan olet vaihtanut altaan vahingossa käyttötilan (mode). Vaihda takaisin standard-tilaan.

  1. Paina ensin nappia ”Mode”
  2. Sen jälkeen paina ”lämpötilan säätö alas” ja toista, kunnes näytössä lukee”Standard”. Lämmitysvastus kytkeytyy sillon päälle ja näyttöön ilmestyy ”Heat”. Kaikki kunnossa!

Veden laatuun liittyvät ongelmat

  1. Vesi on vihreää ja sameaa
SyyVedessä on leväkasvustoa, koska siinä ei ole riittävästi klooria tai pH-arvo on liian alhainen.
RatkaisuSäädä pH-arvoa. Tee shokkidesinfiointi ja lisää veteen esimerkiksi KlarPoolia.

2. Altaan seinät ovat limaiset

SyyVedessä on leväkasvustoa, koska siinä ei ole riittävästi klooria tai pH-arvo on liian alhainen.
RatkaisuSäädä pH-arvoa. Tee shokkidesinfiointi ja lisää veteen esmerkiksi KlarPoolia.

3. Vesi on maitomaista ja sameaa

Syy 1Veden pH-arvo on liian suuri eli vesi on liian kovaa (emäksistä), jonka takia kalkkihiukkasia erittyy veteen.
Ratkaisu 1Säädä pH-arvoa tekemällä shokkidesinfiointi. Lisää saostusainetta ja käynnistä pumppu.
Syy 2Vedessä ei ole riittävästi desinfiointiainetta.
Ratkaisu 2Säädä pH-arvoa tekemällä shokkidesinfiointi. Lisää saostusainetta ja käynnistä pumppu. Nosta tarvittaessa viikottaista kloorin annostusta.

4. Vesi on vihreää, mutta kirkasta. Vedessä on ruskeita hiukkasia.

SyyVedessä on rautahiukkasia (keltavihreä väri) tai kuparihiukkasia (turkoosi väri).
RatkaisuSäädä pH-arvoa tekemällä shokkidesinfiointi. Lisää saostusainetta ja puhdasta vettä. Anna pumpun käydä tauotta.

5. Vesi on ruskeaa ja sameaa

SyyVesi sisältää rautaa.
RatkaisuSäädä pH-arvoa tekemällä shokkidesinfiointi. Lisää saostusainetta ja puhdasta vettä. Anna pumpun käydä tauotta.

6. Vesi on mustaa ja sameaa

SyyVesi sisältää mangaania.
RatkaisuSäädä pH-arvoa tekemällä shokkidesinfiointi. Lisää saostusainetta ja puhdasta vettä. Anna pumpun käydä tauotta.

7. Altaan seinissä on karhea kertymä

SyyVeden pH-arvo on liian suuri eli vesi on liian kovaa (emäksistä) ja siksi veteen muodostuu kalkkikertymiä.
RatkaisuTyhjennä allas ja poista kertymät kalkinpoistoainetta sisältävällä puhdistusaineella.

8. Altaani pH- ja klooriarvot ovat oikeat, mutta vesi on vihreää.

SyyVedessä on liikaa stabilaattoria (syanyyrihappoa).
RatkaisuMittaa veden syanyyrihappopitoisuus ja vaihda osa vedestä.

9. Metalliosat ja -tikkaat ruostuvat.

SyyVeden pH-arvo on liian pieni eli vesi on liian pehmeää (hapanta).
RatkaisuSäädä pH-arvo arvoon 7,0–7,4.

*) Kloori jää veteen, kun sen desinfiointikyky on loppunut ja sitä kutsutaan sitoutuneeksi klooriksi. Vapaa kloori on vedessä olevaa desinfiointikykyistä klooria.