Ulkoporealtaan veden ei kuulu vaahdota. Kun ulkoporeallas vaahtoaa, on jokin pielessä. Yleensä vaahtoamisen syy on kuitenkin varsin helppo selvittää ja korjata, joten huolestua ei kannata. Puhdas kylpyvesi on väriltään kirkasta, tuoksuu neutraalilta eikä sisällä likaa tai roskia. Samea, pahanhajuinen, selkeästi likainen tai vaahtoava vesi on aina merkki jonkin sortin ongelmasta.
Tässä artikkelissa kerromme yleisimmät syyt veden vaahtoutumiselle sekä kerromme ratkaisut kunkin tilanteen korjaamiseksi.
Minkä takia ulkoporeallas vaahtoaa?
Vaahtoamista aiheuttaa yleisimmin kylpyveden pH-arvon epätasapaino, suodattimien likaisuus sekä kosmetiikkajäämät, saippuajäämät tai leväntuhoaineen jäämät kylpyvedessä.
Kun huomaat vaahtoa vedessä, testaa aina ensin kylpyveden pH-arvo. Mikäli pH-arvo on normaali, saattaa vaahtoutuminen johtua likaisista suodattimista tai kylpyvedessä olevista kosmetiikka- tai saippuajäämistä.
Veden pH-arvo epätasapainossa
Kun ulkoporeallas vaahtoaa, on se lähes aina merkki ongelmasta kylpyvedessä. Epätasapaino veden pH-arvossa on usein vaahtoamisen takana. Veden pH-arvon tulee olla 7 – 7,4 välillä.
Mittaa pH-arvo testiliuskoilla, klooritesterillä tai digitaalisella allasmittarilla. Jos veden pH-arvo on epätasapainossa, lisää kylpyveteen pH Minus tai pH Plus -ainetta, sillä ne tasapainottavat veden happamuuden optimaaliselle tasolle. Myös Foam Down -aine on suosittu vaahtoamisen hallitsija.
Kosmetiikka- tai leväntuhoainejäämiä kylpyvedessä
Mikäli pH-arvon epätasapaino ei ole vaahtoamisen syynä, saattaa ulkoporealtaan vaahtoaminen johtua kylpijöiden mukana altaaseen kulkeutuneista kosmetiikkajäämistä. Kosmetiikkajäämät voivat olla esimerkiksi hiustuotteita, pesuaineita tai ihovoiteita. Vaahtoaminen voi johtua myös leväntuhoaineen jäämistä.
Kosmetiikka- tai levänpoistoainejäämien poistaminen kylpyvedestä onnistuu tekemällä shokkiklooraus. Shokkikloorauksella tarkoitetaan sitä, että kylpyveteen lisätään runsaasti enemmän klooria kuin yleensä on tarve. Shokkiklooraukseen käytetään raemaista klooria ja se sekoitetaan aina ensin ämpärilliseen veteen eikä sitä koskaan tule heittää suoraan altaaseen. Ennen shokkikloorauksen tekemistä on tärkeää varmistaa, että veden pH-arvo on normaali eli 7 – 7,4 välillä. Mikäli pH-arvo on epätasapainossa, kloori ei toimi vedessä kuten sen pitäisi toimia. Jos kylpyvedessä on runsaasti jäämiä, saattaa ainoa vaihtoehto niiden poistamiseksi olla veden vaihtaminen.
Jotta kosmetiikkajäämiä ei pääse kylpyveteen, peseydy ja huuhtele itsesi ja uimapukusi HYVIN ennen altaaseen menoa. Uudet uima-asut on syytä pestä ennen käyttöä, sillä niistä voi irrota veteen kemikaaleja, jotka aiheuttavat kylpyveden vaahtoamista.
Runsaasti likaa suodattimissa
Kolmas hyvin yleinen syy kylpyveden vaahtoutumiselle on lika suodattimissa. Ulkoporealtaan suodattimet keräävät kylpyvedestä irtohiuksia, roskia, lehtiä ja rasvaa. Mikäli suodattimet ovat kovin likaisia, ei niiden suodatusteho ole riittävä, mikä aiheuttaa veden vaahtoamista.
Puhdista suodattimet viikon välein huuhtelemalla suodattimet ja käyttämällä suodattimien pesuun tarkoitettua ainetta. Suosittelemme myös vaihtamaan uuden kuitusuodattimen 3-4 kertaa vuodessa.
Jos vaahtoaminen ei lopu, vaihda vesi
Tärkeintä on mitata veden pH-arvo, tarkistaa suodattimet ja varmistaa se, että kylpijät käyttävät ulkoporeallasta vasta suihkussa käytyään. Mikäli vaahtoutuminen ei kuitenkaan lopu kylpyveden pH-arvon tasapainottamisesta tai shokkikloorauksesta huolimatta, jää vaihtoehdoksi ainoastaan ulkoporealtaan veden vaihtaminen.
Muista, että ulkoporealtaan vedenhoito on tärkeää! Suosittelemme vaihtamaan veden vähintään kolme-neljä kertaa vuodessa. Vaihtoväli riippuu monesta eri asiasta, mutta veden vaihtaminen kannattaa, jos vesi vaahtoaa tehdyistä toimenpiteistä huolimatta.
Tästä syystä vaahtoava vesi tulee hoitaa
Vaikka stressiä vaahtoutuvasta vedestä ei tarvitse ottaa, kannattaa vaahtoutumisen syy kuitenkin selvittää ja ongelma korjata — ei siis ole fiksua jäädä nauttimaan vaahtokylvystä kovin pitkäksi aikaa.
Mikäli ulkoporeallas vaahtoaa siksi, että veden pH-arvo on liian korkea tai matala, aiheuttaa se muun muassa kylpyveden laadun huonontumista sekä estää vedenhoitokemikaalien toimintaa. Jos vaahtoutuminen johtuu likaisista suodattimista, vaikuttaa myös se veden laatuun ja altaan toimintakykyyn. Kosmetiikka- tai levänpoistoainejäämät puolestaan voivat aiheuttaa esimerkiksi ihoärsytystä.
Vaahtoava vesi on helppo hoitaa, mutta hoitamattoman veden aiheuttamat ongelmat ovat huomattavasti haastavammat ratkaista. Suosittelemme siis tarkkailemaan veden laatua sekä havaitsemaan ja korjaamaan mahdolliset ongelmakohdat ajoissa.