Veden kokonaisalkalisuus
Kokonaisalkalisuus (karbonaattikovuus) määrittää kuinka paljon vedessä on alkaalisia ainesosia (bikarbonaatti- ja/tai karbonaatti-ioneja). Uima-altaan veden kokonaisalkalisuus-arvon tulisi olla välillä 80 – 120 ppm (miljoonasosaa eli g/m³).
Kun kokonaisalkalisuus on oikealla tasolla, se estää pH-arvon nopeat muutokset ja se stabiloi pH-arvoa.
Jos kokonaisalkalisuuden taso on liian matala, se syövyttää metallia ja uima-altaan reunat sekä pohja likaantuvat. Vesi saattaa myös muuttua vihertäväksi ja aiheuttaa silmien kirvelyä. Veden pH-arvo vaihtelee nopeasti happaman ja emäksisen välillä.
Jos kokonaisalkalisuuden taso on liian korkea, vesi tulee sameaksi. Veden pH-arvoa on vaikea säätää, se pysyy jatkuvasti liian korkeana ja kloori menettää samalla desinfiointitehon.
Kokonaisalkalisuutta on suositeltavaa mitata säännöllisesti, mutta hyvin hoidetussa altaassa sen arvo vaihtelee vain vähän.
Kokonaisalkalisuuden tason kohottamiseen käytetään natriumvetykarbonaattia ”SPA Alkalinity Up”.
Jos kokonaisalkalisuuden tasoa pitää laskea, siihen käytetään happoa. Happoa pitää lisätä vain pieniä määriä kerrallaan ja on odotettava aina pari päivää lisäysten välissä samalla arvoa mitaten.
Petri A-L –
Terve.
Mitä ainetta/happoa käytetään alkalitason laskemiseen?
Löytyykö teidän valikoimista?
Niklas –
Moi, Kiitos viestistäsi. Ei valitettavasti ole alkaliteetin laskuainetta suoraan mutta pH- laskee myös alkaliteettiarvoa allasvedessä.
Anonymous –
Hyvät ohjeet ja toimii sillain ku pitää..
Janne –
👍
Tapio Tamminen –
Miten saa kokonaisalkalisuuden nousemaan ja onko turvallista olla porealtaassa jos kokonaisalkalisuus on alle 80 ja lähempänä nollaa
Niklas –
Terve Tapio,
Kokonaisalkalisuuden nostoon löytyy tämä Spa Alkalinity Up-tuote, jolla sen saa nostettua. Allasveden turvallisuuteen ei tuo vaikuta eli hyvin voi kylpeä altaassa vaikka se on matala. Yleisesti vesijohtovedessä tuo alkaalisuus on matala jo lähtökohtaisesti.