Oikein asennettu ulkoporeallas on pitkäaikainen sijoitus omaan sekä läheisten hyvinvointiin, joka maksaa itsensä takaisin. Huolimattomasti asennettu allas puolestaan tuo mukanaan usein enemmän stressiä kuin rentoutumista. Ulkoporealtaan perustukset ovat tärkein osa koko asennusprosessia, sillä perustusten tulee kestää monen tuhannen kilon kuorma sekä maaperän liikkeet. Näillä ohjeilla varmistat tukevan pohjan kotisi kylpylälle ja saat nauttia lämmittävistä poreista useita vuosia.
Mihin ulkoporealtaan voi asentaa?
Ulkoporeallas on mahdollista asentaa esimerkiksi terassille, parvekkeelle, maanpinnalle tai sisätiloihin. Ulkoporealtaan paikan tulee olla vähintään altaan ulkomittojen kokoinen — sivuilla on oltava tilaa ainakin puoli metriä. Huomioi, että altaan sijoituspaikan lähettyvillä on saatavilla vettä ja sähköä.
Mikäli haluat asentaa ulkoporealtaan pihalle, suosittelemme sijoittamaan sen maan pinnan päälle. Ulkoporeallasta ei saa ikinä upottaa maahan. Maahan upotettaessa altaan ulkopaneelit ja koneisto vahingoittuvat hetkessä sinne pääsevien maa-ainesten ja sadevesien takia. Mieti siis huolellisesti ulkoporealtaalle fiksu sijoituspaikka.
Paikkaakin tärkeämpi tekijä on kuitenkin pohja. Ulkoporealtaan alla olevan pohjan on kestettävä kuormitusta muuttumattomana vuosien ajan.
Ulkoporealtaan perustukset kannattaa tehdä kunnolla
Ulkoporealtaan perustusten tekemisessä tai asennuksessa ei kannata hosua. Monilla on mielikuva siitä, että altaan voi laittaa mihin tahansa kuten pihakalusteen. Näin ei kuitenkaan ole. Ulkoporealtaan virheellinen asennus esimerkiksi epätasaiselle pohjalle voi johtaa altaan rakennevaurioihin sekä vaikuttaa altaan käyttömukavuuteen merkittävästi.
Ennen ulkoporealtaan asennusta on pohjatyöt tehtävä huolellisesti, oli altaan sijoituspaikka mikä tahansa. Jos ohitat pohjatyövaiheen olankohautuksella, saat mitä todennäköisimmin kamppailla perustusongelmien kanssa myöhemmin. Jotta ulkoporeallas tuo mahdollisimman paljon iloa mahdollisimman pitkään, kannattaa ulkoporealtaan perustukset tehdä jo heti alussa kunnolla.
Kunnollisten perustusten tekeminen saattaa kuulostaa vaativalta urakalta, vaikka läheskään aina se ei sitä ole. Esimerkiksi terassi on usein sellaisenaan hyvä sijoituspaikka ulkoporealtaalle, ja routimaton maapohja tarjoaa huomattavasti helpomman alun ulkoporealtaan asennukselle kuin vaikkapa savinen maaperä. Terassille asennettuna voit käyttää ulkoporeallasta talvella huolettomammin. Tarkista pohjan tasaisuus, ja jos sijoitat altaan pihalle, ota selvää, onko maaperä routimaton vai routiva. Routivalla maalla tarkoitetaan sitä, että maa koostuu epätasaisesti jäätyvistä maalajeista.
Millaiset ulkoporealtaan perustukset pitää olla?
Hyvä perustus on kaiken A ja O. Jotta ulkoporealtaan voi asentaa oikein ja se kestää käyttöä pitkään, täytyy pohjan olla tasainen, yhtenäinen sekä routimaton. Ulkoporeallasta ei saa asentaa pohjalle, joka ei siihen sovi.
Vankan perustuksen ulkoporealtaalle antaa esimerkiksi:
- puu
- sora
- tiili
- betoni
- kivilaatoitus
Huonon perustuksen ulkoporealtaalle antaa esimerkiksi:
- savi
- hieta
- hiesu
- moreeni
Toisinaan perustusten epätasaisuuden saattaa havaita vasta ulkoporealtaan asennuksen jälkeen esimerkiksi altaan vinoudesta. Tällöin tilannetta ei kannata yrittää korjata millään muulla tavalla kuin tyhjentämällä altaan seuraavan vedenvaihdon yhteydessä ja siirtämällä altaan tämän jälkeen pois epätasaiselta alustalta. Näin voit tasoittaa pohjan tasaiseksi tai valita ulkoporealtaalle paremman paikan.
Pihalle tulevan ulkoporealtaan perustukset
Jos haluat asentaa ulkoporealtaan pihalle, tulee maan olla routimaton. Routimattomia maalajeja ovat kallio, karkea hiekka sekä sora. Routimaton maa ei jäädy epätasaisesti talvellakaan. Kaikki eloperäinen maa routarajaan asti (routaraja vaihtelee riippuen asuinpaikkakunnastasi) on poistettava ulkoporealtaan alta ennen asennusta.
Maapohjan on siis oltava täydellisen tasainen, rakenteellisesti yhtenäinen ja täysin vaakatasossa, eli ulkoporeallasta ei voida asentaa esimerkiksi loivaan mäkeen tai muhkuraiselle pinnalle.
Huolehdi ulkoporealtaalle aina kestävä ja sopiva alusta. Se voi olla esimerkiksi laatoista rakennettu pohja tai sorapeti. Hyvin yleistä on kaivaa altaalle kuoppa, joka täytetään soralla. Sorapedin päälle asetetaan eristelevy tasoittamaan sorapintaa. Allas tulee sorapedin päälle asennettavien uretaanilevyjen päälle. Uretaanilevyt estävät maasta nousevan kosteuden pääsyn suoraan kiinni altaaseen.
Terassille, parvekkeelle tai sisätiloihin tulevan ulkoporealtaan perustukset
Ulkoporeallas voidaan asentaa terassille, parvekkeelle tai kosteutta kestäviin sisätiloihin. Terassille allas asennetaan siten, että allas tulee terassin päälle tai se upotetaan terassin sisään. Parvekkeelle tai sisätiloihin tulevaa ulkoporeallasta ei tietenkään voida upottaa lattian sisään.
Terassille, parvekkeelle tai sisätiloihin sijoitettava ulkoporeallas vaatii vaakatasossa olevan, yhtenäisen pohjan. Tilan tulee tarjota altaalle tasainen pohja, joka kestää altaan kokonaispainon. Ulkoporealtaan kokonaispaino muodostuu altaan tyhjäpainosta, vesitilavuudesta sekä kylpijöistä. Ulkoporealtaalle varatun pohjan tulisi kestää noin 2 000 – 3 000 kg:n paino.
Mikäli terassia ei ole vielä rakennettu, ja aikomuksena on upottaa ulkoporeallas terassiin, suosittelemme aloittamaan perustusten tekemisestä. Vasta pohjatöiden jälkeen poreallas kannattaa asettaa paikoilleen. Terassi on fiksua rakentaa ympärille viimeisenä.
Uretaanilevyt ulkoporealtaan ja alustan väliin
Kun olet löytänyt ulkoporealtaalle sopivan paikan, voidaan allas asentaa paikoilleen. Jokainen valikoimamme ulkoporeallas on eristetty huolellisesti myös altaan pohjasta, joten erillisen eristeen asentaminen ei ole pakollista.
Suosittelemme kuitenkin sijoittamaan ylimääräiset uretaanilevyt altaan ja alustan väliin, sillä ne tehostavat eristystä estäen tehokkaasti syksyisen kosteuden sekä talvisen kylmyyden nousemista maasta altaaseen ja ennen kaikkea vähentäen altaan ja terassin välistä resonointia.
Muistilista sinulle, joka haluat ulkoporealtaan asennuksen sujuvan mallikkaasti
Kun jonkin asian tekee täydellä innolla nopeasti, saattaa lopussa ajatella: “hitsi kun tämän olisi tajunnut aikaisemmin…” — vältät yleisimmät mokat lukemalla alta ajatuksen kanssa ulkoporealtaan asentajan muistilistan.
- Varmista, että ulkoporealtaalle on riittävä tila. Merkitse ulkoporealtaan koon hahmottamiseksi esimerkiksi teipillä se alue, jonka allas tulee viemään. Huoltotoimenpiteet hoituvat helposti, kun altaan huoltoseinämien ympärillä on noin puoli metriä tyhjää tilaa.
- Huolehdi, että ulkoporealtaan sijoituspaikassa on vettä ja tarvittava määrä sähköä. Sähkökytkennät saa tehdä ainoastaan alan ammattilainen.
- Muista, että pihalle tarkoitetun ulkoporealtaan alla olevan maan on oltava routimaton ja tasainen. Jos sijoitat altaan esimerkiksi terassille, selvitä terassin riittävä kantokyky ennen altaan asennusta.
- Sijoita ylimääräiset uretaanilevyt altaan ja alustan väliin halutessasi.
Nämä neljä kohtaa läpikäymällä tulet onnistumaan varmasti. Meiltä saat aina asiantuntevaa apua niin allasmallin valinnassa, sopivan sijoituspaikan pohdinnassa, altaan asennuksessa kuin arjessa asennuksen jälkeenkin.